Trasee de escalada

Acasa » Trasee » Trasee de escalada

Novaci - Muntele Cerbu - Muntele Florile Albe - Cabana Ranca
Traseul este accesibil şi iarna.
Durată: 4-5 ore. 
Marcaj: triunghi roşu.

Traseul începe din Novaci si intră pe la sud în Munţii Parâng, soseaua alpină măsoară pe distanţa Novaci-cabana Rânca 18 km, cu o diferenţă de nivel de cca. 1100 m, lungimea traseului fiind mai mică.

Traseul are direcţia generală de înaintare sud-nord si începe de la podul peste apa Gilortului. În apropiere se află gura unui mic pârâu, care vine dinspre nord-est. Abia după o oră de urcuş se ocoleste pe la nord obârşia micului pârâu Scăriţa (vest); în dreapta adancindu-se valea Gilorteţul Mic, un afluent al Gilortului. La izvoarele pârâului Scăriţa, şoseaua face o buclă, apoi se redresează din nou spre nord; se urca pe serpentine largi pe sub vf. Măgura (1162 m), până  pe culme, într-o mică şa prin care şoseaua îşi face loc destul de uşor, in fata aflandu-se muntele Cerbu. În marginea poienii care înconjoară vf. Cerbu (1585 m) şoseaua ocoleşte pe la vest cocoaşa înaltă a vârfului pe curba de nivel, aţinându-se pe liziera pădurii. De la stâna Cerbul se iese la golul alpin şi se urca pe creastă, în şaua aflată la nord de vf. Cerbul.

Până in acest punct ar trebui sa fi trecut aproximativ 3 ore din totalul de 4 necesare până la cabana Rânca. Astfel, se poate face un scurt popas în punctul unde se află casele Florile Albe (1556 m). De aici se zareste la dreapta o potecă ce ocoleşte muntele Cerbul pe faţa nordică: ea vine de la sud dinspre Baia de Fier.

De aici înainte şoseaua este dublată de o potecă, ce scurtează cu câteva minute timpul de mers, înscriindu-se în curbe mult mai strânse şi tăind direct câteva serpentine. Se ocoleste vf. Plopul (1597 m) pe la răsărit ajungand în creastă pe un platou puţin înclinat, din care se înalţă spre nord piciorul Corneşului Mic. Acest vârf (1695 m) ramane pe dreapta, ca urcarea sa se faca  în diagonală, spre creastă, pe Corneşul Mare, aflat la nord-vest. În dreapta, spre răsărit, se află bazinul văii Galbenul, iar în stânga, la apus, bazinul mare al Gilortului. 

Până la cabana Rânca mai sunt doar câteva minute de mers pe şoseaua care trece chiar pe creastă. De la cabană (aproximativ 1600 m) se zăreşte vf. Păpuşa, primul vârf înalt de pe creasta principală a Munţilor Parâng, înspre care se îndreaptă şoseaua alpină urmată până aici.