Date geografice

Acasa » Regiune » Date geografice

Orasul Novaci se afla in partea de nord-est a judetului Gorj, in zona de contact a Muntilor Parang cu Subcarpatii Olteniei, la 44 km de municipiul Targu Jiu. Este asezat in arealul depresionar cu acelasi nume, la 504 – 680 m altitudine, pe cursul mijlociu al raului Gilort.

Orasul si teritoriul sau administrativ sunt traversate de drumul transalpin DN 67C (DN 67 – Novaci – Obarsia Lotrului – Sugag – Sebes/E81, 148 km), care traverseaza patru judete (Gorj, Valcea, Alba, Sibiu) si trei munti (Parang, Lotru, Sureanu), din Grupa Parang a Carpatilor Meridionali. Altitudinea maxima a acestui drum transalpin este atinsa in Pasul Urdele, la 2.141 m altitudine, fiind cel mai inalt pas rutier din Romania. DN 67C mai este cunoscut si sub numele de „Drumul Regelui”, fiind construit in timpul domniei regelui Carol al II –lea, inainte de cel de-al doilea razboi mondial.

Teritoriul administrativ al orasului se intinde pe 24.250 ha (din care 6.608 ha este teren agricol, 10.133 ha sunt acoperite cu paduri, iar 960,82 ha reprezinta teren intravilan) si se intinde spre nord pana in creasta principala a Muntilor Parang. Are in componenta patru sate apartinatoare – Bercesti, Hirisesti, Pociovaliste si Sitesti, impreuna cu care totalizeaza 6.115 locuitori si are ca vecini comunele: Baia de Fier si Bumbesti Pitic spre est, Malaia si Voineasa (jud. Valcea) spre nord, Crasna spre vest, iar spre sud, Bengesti Ciocadia. De orasul Novaci apartine si Complexul turistic Ranca, situat la circa 1.600 m altitudine si pe muntele Ranca si pe muntele Cornesu.

Intre aceste limite, altitudinea variaza de la 360 m – in extremitatea sudica a teritoriului administrativ (satul Pociovalistea), la 2.337 m – in Vf. Mohoru sau 2.365 m in Vf. Setea Mare, situate pe creasta principala a Muntilor Parang.

Pozitia localitatii, in arealul Subcarpatilor Olteniei si pe versantii sudici ai Muntilor Parang, determina varietatea si structura reliefului, tipul de vegetatie si lipsa surselor de poluare, elemente determinante in constituirea cadrului natural al teritoriului administrativ ce apartiune orasului Novaci.