Complexul natural al Jietului

Acasa » Resurse turistice » Resurse turistice naturale » Complexul natural al Jietului  
Resurse turistice naturale
Complexul natural al Jietului

În bazinul Jiețului întâlnim cel mai bine reprezentat relief glaciar din masivul Parâng, ghețarul atingând aici aproape 6 km în lungime, fiind alimentat din numeroase circuri, cum ar fi: Slaveiul, Roșiile și Ghereșul.

Circul Slavei este mărginit de muntele Slavei, vârful Cârja și creasta dinspre Mija Mare. Acesta este, de fapt, un complex glaciar alcătuit din mai multe circuri de dimensiuni diferite, unele dintre acestea păstrând mici lacuri glaciare, cum sunt lacul Slavei și lacul Tăul Înghețat.

Circul Roșiile se află în partea centrală a complexului glaciar al Jiețului. În partea de vest se desfășoară un circ cu versanți abrupți, denumit Roșiile I. Circul Roșiile ll se află sub vârful Parângul Mare (2518 m) și Gruiul (2340 m), cu versanți abrupți, iar în scobitura circului este adăpostit lacul Oglinda Mândrei, cu o adâncime de 8,3 m. Spre est, la circa 2000 m altitudine, se află circul Roșiile lll care, în zona centrală, prezintă o cuvetă de eroziune. Aici se găsește lacul Tăul fără fund, cu o adâncime de 17,6 m, fiind cel mai mare lac din bazinul Jiețului. Circul Ghereșul se regăsește pe latura estică a complexului glaciar al Jiețului, aici fiind și lacul glaciar Ghereșul.  • image description
    Complexul natural al Jietului