Mănăstirea Polovragi

Acasa » Resurse turistice » Resurse turistice antropice » Mănăstirea Polovragi  
Resurse turistice antropice
Manastirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi este o mănăstire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, monument arhitectonic de secol al XVII-lea. Este clasată ca monument istoric cu cod LMI GJ-II-a-A-09356. Complexul mănăstiresc Polovragi este amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor, în apropierea Cheilor Oltețului, la marginea localității Polovragi din județul Gorj. Este aproape de Peștera Polovragi, pe care a și administrat-o timp de 300 de ani.

Mănăstirea este construită în stilul bizantin.

Mănăstirea Polovragi are o vechime de 500 de ani (1505), ctitori de început ai acestui lăcaș sunt Radu si Pătru, fiii lui Danciul Zamona, menționați intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tânăr (1477-1481). Timp de peste un secol și jumătate, documentele nu mai pomenesc nimic despre acest sfânt lăcaș, pentru ca în anul 1645 satul Polovragi să fie în stăpânirea lui Danciu Pârâianu, fiul lui Hamza. Danciu Pârâianu a zidit biserica pe vechile temelii, așa cum se proceda frecvent în epocă, păstrând partea cea bună a acestora.
După Danciu Pârâianu și înaintașii acestuia, Constantin Brâncoveanu poate fi socotit al treilea ctitor al Mănăstirii Polovragi. Pictura bisericii este deosebit de valoroasă atât în ceea ce privește iconografia, cât și execuția tehnică. Ea a fost realizată în anul 1713 de Constantin Zugravul. De o parte și de alta a intrării în pridvor se pot admira cele două reprezentări iconografice, unice în România, ale mănăstirilor românești închinate la Sfântul Munte Athos. Chiliile și celelalte încăperi ale mănăstirii sunt orânduite în jurul bisericii pe laturile de est, sud și vest, formând, alături de zidul de incintă de pe latura de nord, o adevărată cetate de apărare. Intrarea în incintă se realizează pe latura de sud printr-o poartă masivă deasupra căreia se înalță clopotnița ridicată în epoca lui Constantin Brâncoveanu.

Printr-o poartă din zidul nordic al incintei mănăstirii se pătrunde în cea de-a doua incintă unde se află bolnița Sf. Nicolae, ctitorie a egumenului Lavrentie, la 1732, fiind pictată la 1738 de Gheorghe și Ion - zugravi.

Cum ajungi
Mănăstirea Polovragi se află la 23 km de Horezu, 54 km de Târgu Jiu, 67 km de Râmnicu Vâlcea, 101 km de Curtea de Argeș, 111 km de Craiova, 123 km de Pitești, 163 km de Sibiu, 232 km de Brașov, 233 km de București.
Acces rutier: pe DN7 Sibiu - Rm.Vâlcea - DN67 Rm.Vâlcea - Horezu - Milostea - dreapta DJ655 - Polovragi - Mănăstirea Polovragi; A1/ DN7 Bucureşti - Piteşti DN7- Rm.Vâlcea, DN67 Rm.Vâlcea - Horezu - Milostea - dreapta DJ655 - Polovragi - Mănăstirea Polovragi; pe DN67 Târgu Jiu - Bumbești - stânga DJ655 - Polovragi - Mănăstirea Polovragi.

Program de vizitare: 09.00 - 17.00
Accesul se face gratuit.
Telefon: 0253.476.196 • image description
  Manastirea Polovragi
 • image description
  Manastirea Polovragi
 • image description
  Manastirea Polovragi
 • image description
  Manastirea Polovragi
 • image description
  Manastirea Polovragi
 • image description
  Manastirea Polovragi
 • image description
  Manastirea Polovragi